1. דקה לפני שמתחילים
הגיעו 30 דקות לפני הזמן והסתובבו בחדר, הכירו את המרחב, סדרו את הכסאות של המשתתפים באופן המיטבי עבורכם. סיימו עם כל ההכנות הטכניות של הציוד והעזרים לפני תחילת המצגת. בידקו שגם במקום המרוחק ביותר רואים בבירור את המצגת אם לא בקשו מהקהל לשבת קרוב. פעולות אלה יגבירו את הבטחון העצמי שלכם ויעזרו לכם להתחיל בדיוק בזמן.
2. הראו את התשוקה שלכם
תיכנון ועיצוב המסר הם חשובים מאוד אך החשוב ביותר הוא אופן הצגת המסר. הראו התלהבות ואמונה בנושא עליו אתם מדברים. זיכרו שהדרך הקלה ביותר לגרום לקהל להאמין לכם היא האמת, הראו לכולם עד כמה אתם מאמינים במסר שלכם. אל תתביישו ואל תחסמו את עצמכם, תנו לאופי האמיתי שלכם לצאת והקהל יאהב אתכם.
3. התחילו בפתיחה חזקה
הרושם הראשוני הוא החשוב ביותר. ברשותכם 2-3 דקות להרשים את הקהל שלכם. הקהל רוצה לאהוב אתכם, ולכם חלון הזדמנות קצר בתחילת המצגת לגרום לזה לקרות. הרבה דוברים מפספסים את החשיבות של הדקות הראשונות ומבזבזים אותם על הסברים על מנהלה או היסטוריה מקצועית ודיבורי סרק אחרים. אל תתחילו בהתנצלות, אלה אם כן עשיתם טעות רצינית ביותר. בפתיחת המצגת הריכוז של הקהל שלכם הוא בשיאו, נצלו זמן זה בתבונה ודאגו לספר לקהל מהן התועלות שיקבלו במהלך המצגת וכיצד אתם תתרמו להם.
4. קצרו ככל האפשר
מאוד קשה לשבת בצורה פאסיבית ולהתרכז לאוך זמן. התודעה של אנשים היום מוסחת בקלות ע”י טלפון סלולרי, מחשבות על עומס עבודה, זוגיות, ילדים ודברים אחרים שאינם קשורים להרצאה. לכן נסו לקצר ככל האפשר ואף לסיים לפני הזמן, אם תוכננו 40 דקות להרצאה, נסו לסיים ב 30 דקות. כבדו את הזמן של הקהל שלכם וסיימו בזמן, אתם לא רוצים שהוא יהיה בתחושה של “די, שמעתי מספיק”.
5. השתמשו בשלט רחוק
השתמשו בשלט רחוק לשם שליטה במצגת. בעזרת השלט ניתן להעביר שקפים, להחשיך את המסך ולהשתמש במכוון לייזר. שלט רחוק הוא הכרחי לכל מציג מקצועי, ללא שלט אתם תהיו מחוייבים להישאר קרוב למחשב ורחוק מהקהל. השלט יאפשר לכם להתרחק מהפודיום במקרה ואתם על במה.
6. התרחקו מהעמדה
אם אתם מציגים על במה עליה יש עמדה למציג (פודיום), התרחקו ממנה והתקרבו לקהל. הפודיום מהווה מחסום ביניכם, אם אתם רוצים שהם יסמכו עליכם ויקשיבו למסר שלכם התקרבו לקהל ליצירת חיבור אישי ורגשי. בכדי לפתור בעיית מרחק, זוזו בחדר ונסו להתקרב לכל אחד בקהל, התרחקות מהפודיום תעזור ביצירת קשר עין ובריכוז תשומת הלב אליכם ולמסר.
7. השתמשו בהחשכת מסך
יש לתוכנת פאוורפויינט פונקציה מצויינת בה בלחיצה על “B” במקלדת המסך מוחשך (B=Black). כדאי מאוד להשתמש בה כאשר אתם רוצים שרוב הקשב והעיניים של המשתתפים יופנו אליכם, כאשר תסיימו את מה שרציתם לומר תוכלו ללחוץ שוב על “B” והמצגת תופיע שוב. פונקציה זו פעילה גם דרך השלט הרחוק. במקרה שחדר מוחשך או במקרה שתרצו להתשמש בלוח עליו המקרן מקרין תוכלו ללחוץ על “W” והמקרן יציג מסך לבן שיאיר את הלוח (W=White).
8. השאירו את האורות דולקים
מאוד מפתה לכבות את האורות משום שכך רואים טוב יותר את המצגת, אך זיכרו המצגת היא לא הכוכב של ההצגה אלה אתם, לכן השאירו את האורות דולקים. האופציה הטובה ביותר היא להחשיך רק את התאורה שליד המקרן, בעוד תאורה החדר נשארת מופעלת. הפעילו שיקול דעת ודאגו שהחדר יהיה מואר יותר מחשוך. חדר חשוך יעזור לקהל להרדם וזו לא המטרה שלכם.
9. השתמשו בטלוויזיה שטוחה לקבוצות קטנות
אופציה זו עדיפה יותר על מקרן, האיכות והבהירות לרוב גבוהה יותר והחדר יכול להישאר מואר. כיום ניתן בקלות לחבר את רוב המחשבים למסכי הטלוויזיה, עדיף להשתמש בחיבור HDMI שהוא החיבור האיכותי ביותר, אם חיבור זה לא זמין החלופות הן: S-VIDEO / DVI / VGA.
10. הקשבה פעילה
מציגים מעולים הם בעלי יכולת הקשבה יוצאת דופן. הקשבה תעזור לכם להבין אם הקהל מבין את המסר שלכם והאם הוא חשוב לו. הקשבה היא לא שמיעה, שמיעה היא רק החלק הראשון, הקשבה היא הבנת המשמעות של מה שנאמר. הקשבה פעילה תעזור לכם להבין כיצד הצד השני מרגיש. כאשר שואלים אתכם שאלה, הקשיבו עד הסוף, אל תפריעו לאדם מולכם באמצע המשפט.
הקשיבו בקשב “נקי” ולא שיפוטי. התרכזו בפונה אליכם ואל תחלמו בהקיץ או תהיו עסוקים במחשבות שלכם. תנו לצד השני להתבטא בחופשיות ואל תשתלטו על השיחה. נסו להרגיש את האדם מולכם ולשמוע את מה שלא נאמר במילים. הקשבה היא כלי התקשורת החזק ביותר שלכם – השתמשו ופתחו אותו.
11. היו אדיבים, נעימים ומקצועיים
כאשר משתתף שואל אתכם שאלה, הקשיבו בקשב רב עד שהוא מסיים והודו לו על השאלה. גם אם מישהו לא מסכים אתכם או מקשה עליכם, שימרו על קור רוח והוויה נעימה. דובר מקצועי לא יאבד את שלוות הרוח שלו בתלות הנסיבות. המוניטין שלכם כדוברים תלוי בזה, שימרו על הוויה נינוחה, אדיבה ומקצועית לאורך כל ההרצאה ובלי תלות בנסיבות, גם אם הן קהל קשה. רוב השאלות שישאלו אתכם נובעות מעניין אמיתי בנושא ולא מיועדות להפריע או מכוונות נגדכם. שאלה לא אומרת שלא הסברתם טוב אלה היא אומרת שהקהל מאוד מעוניין להבין את הנושא.
12. עשו שימוש בקול
הקול שלכם הוא אתם. היכרות קרובה איתו תעניק לכם כוח, סמכות ויכולת שיכנוע רק באמצעות שימוש נכון בו. אנו סומכים על הקול שלנו ככלי מרכזי בחיינו, במיוחד בחיינו העסקיים, בזמן דיבור בפגישות, הצגת מצגות, שיחת מסדרון, שיחה בטלפון, יחד עם זאת נדיר שמישהו יקח קורס לשיפור הקול ומציאת הפוטנציאל המלא שלו. לקול יש עוצמה, טון, גובה וקצב.
עוצמה, המטרה היא שישמעו אתכם מבלי שתצעקו. דובר טוב יעשה שימוש בעוצמות שונות, ידבר חלש במהלך המצגת ויגביר את קולו כדי לסכם ולהדגיש נקודה חשובה. השתדלו לא לדבר בקול מונוטוני. טון, יש קול מפחיד ויש קול מלטף, יש קול מצחיק ויש קול עדין. דאגו שיהיה נעים לשמוע אתכם. המפתח הוא שליטה במגוון רחב של קולות, יכולת זו עוזרת להחזיק בקשב של הקהל. קצב, קצב הוא הזמן בוא שומעים מילה שלמה. דיבור מהיר יגרום למילים להתקצר ודיבור איטי יגרום למילים להתארך, דובר טוב ישחק עם הקצב כדי לעורר עניין.
13. עשו שימוש בגוף
הכלי הגדול ביותר שעומד לרשותכם בזמן דיבור מול קהל הוא אתם עצמכם, מה שתעשו באופן פיסי מול הקהל ישפיע בצורה דרמטית על המסר. הגוף שלכם מתקשר גם שאתם לא מדברים, והקהל לא רק מקשיב לכם אלה גם מסתכל עליכם. לעמוד בריפיון כתפיים וללכת ברישול ישדר על אי אכפתיות, למרות שאולי אכפת לכם מאוד. מצד שני עמידה יציבה וזקופה תראה להם שאתם קשובים, נגישים ורציניים.
חייכו, חיוך הוא הדרך הטובה ביותר לשבור את הקרח ולשדר אושר והנאה, חיוך משדר חברותיות, חום, אהבה ויוצר חיבה מיידית. חייכו לעיתים קרובות ותיתפסו בעיני הקהל שלכם כחביבים, נעימים, חברותיים ויהיה להם קל להתחבר אליכם. חיוך הוא מדבק, אם תחייכו גם הקהל שלכם יחייך, כאשר זה יקרה הם ירגישו נינוחים וירצו להקשיב למסר שלכם.
צרו קשר עין עם כל המשתתפים, כל פעם הביטו למשתתף אחר בעיניים למספר שניות, זה יוצר חיבור מאוד חזק. קשר עין יוצר חיבור אישי ומראה שאתם מתעניינים באחר, קשר עין מגביר את האמינות של המציג ויוצר במקשיב עניין, דאגה ואיכפתיות. נועו בחלל והתקרבו לקהל שלכם, יצירת קרבה תעזור לכם ביצירת קשר עין. אף פעם אל תפנו גב לקהל, זו הדרך הבטוחה שלכם “לאבד” אותו.
עשו שימוש בידיים, אם לא תשתמשו בידיים בכלל תתפסו כמשעממים וקשיחים. דובר טוב ישתמש בידיים לחיזוק המסר והעברתו בצורה חיה ומעניינת.
הראו במיטבכם, לבוש מרושל ישדר חוסר מקצועיות, לעומת זאת אם תתלבשו כאילו אתם יוצאים לחתונה של חבר קרוב, תתפסו בעיני הקהל כרציניים. זיכרו, שאתם נראים טוב אתם גם מרגישים טוב.
לטיפים נוספים הקליקו על השלב הרצוי:
כתיבת תגובה